Inițiativă, curaj și perseverență

Acestea sunt trei dintre cele mai importante calități care te pot ajuta să reușești în viață, chiar dacă te-ai născut în România, unde „pila și banu gros vorbește”, asta ca să mă exprim, nu-i așa, în limbajul celor care vor să ne facă să credem una ca asta 🙂

Exemplele unor reușite bazate pe inițiativă, curaj și perseverență sunt multe, dar eu vreau să vă vorbesc despre o situație în care reușita unui om aflat foarte departe e importantă și pentru noi, pentru că e vorba despre un om care, de unul singur a transformat o regiune și a creat un nou „plămân” pentru Terra – o pădure.

Exemplul acesta mi se pare un important îndemn și pentru toți cei care ezită să treacă la fapte până nu consideră că au toate șansele de reușită – ceea ce se întâmplă foarte rar. Dar, să vă spun povestea… Sat_Molay_inainteTotul s-a petrecut în India, o țară unde relațiile sociale sunt încă afectate de tradiționala împărțire pe caste, unde un țăran, un paria nu are prea multe drepturi. 

În 1979 un adolescent de 16 ani, Jadav „Molay” Payeng, fiu de țăran dintr-o localitate săracă de pe Insula Majuli, situată în mijlocul fluviului Bramaputra, într-o zonă afectată de zeci de ani de eroziune și de degradare a solului, a văzut că, după perioada musonului, inundațiile puternice au aruncat pe o porțiune mare și aridă de teren zeci de șerpi și alte viețuitoare mici și toate au pierit din cauza soarelui puternic și faptului că pe acea întindere nu era nici un pom la umbra căruia să se adăpostească.

Și a fost atât de impresionat încât, fără să țină seama de replicile de genul – „ai înebunit / o să ne faci de rușine” și altele asemenea, a avut inițiativa și curajul să meargă la autorități – el, un paria, la funcționarii, care sunt dintr-o castă superioară – și să le ceară să facă ceva, să planteze pomi pe acea întindere de pământ arid.

De multă vreme ar fi trebuit să se facă ceva pentru a salva zona de degradare, dar autoritățile nu făceau nimic și oamenii alegeau să plece în altă parte, pentru că terenul nu mai producea nimic….

Molay_Payeng

Payeng nu s-a lăsat descurajat nici de refuzul sau chiar atitudinea funcționarilor care, evident au fost deranjați de îndrăzneala și „obrăznicia” unuia care nu-și cunoaște lungul nasului, cum se spune, tratându-l cu dispreț, ci a insisitat și a insistat, mergând la funcționari din ce în ce mai sus pe scara ierarhică, până a primit un răspuns de genul –

De ce nu plantezi tu niște pomi, dacă îți pasă chiar atât de tare? Deși pe acel teren sigur nu va crește nimic! E doar nisip… .Dar dacă vrei, poți să încerci să pui niște bambus”.

Pentru cei ce nu știu, să plantezi bambus înseamnă să pui în pământ o sămânță și să îngrijesști locul unde ai plantat acea sămânță timp de trei ani, până răsare lăstarul, fără să știi dacă sămânța s-a prins sau nu… Deci îndemnul primit fusese probabil, în mintea funcționarului, mai mult o batjocură.

Dar pentru tânărul nostru a însemnat atât permisiunea de a se apuca să planteze pe un teren care nu era al lui ci al administrației satului, cât și o idee de cum să înceapă.

Și s-a apucat de treabă, dar nu oricum ci cu o incredibilă determinare și perseverență, plantând fără ajutorul nimănui, cu mâinile lui, o suprafată de peste 550 de hectare de pădure (1400 acri – de două ori cât suprafața Central Park din New York!!!), de-a lungul celor aproape 30 de ani cât au trecut de la data când a luat hotărârea să facă ceva, pentru viețuitoarele pădurii și pentru oamenii din satul lui.

forest

Abia în 2008 autoritățile care răspund de pădurile din India au aflat de isprava lui Payeng și au început să se gândească să îi recunoască efortul, numindu-l curator al rezervației naturale pe care a creat-o.

Pentru că pădurea plantată de Payeng adăpostește și alte specii de plante – solul a redevenit fertil – și este totodată casa unui mare număr de păsări și animale, inclusiv rinoceri, tigri și elefanți.

Și pentru că Payeng nu numai că a plantat toată acea uriașă suprafață, dar s-a și împotrivit cu hotărâre oricărei tentative de exploatare prin tăierea copacilor.

În încheiere vă spun că un astfel de om poate fi un exemplu demn de urmat, chiar dacă nu vă propuneți să plantați păduri.

Dar învățați de la el că inițiativea, curajul și perseverența vă pot aduce succesul în cele mai grele condiții.

Așa că nu mai ezitați, nu vă lăsați descurajați, perseverați și veți reuși! Succes!

Diana

Reclame

2 gânduri despre „Inițiativă, curaj și perseverență

  1. la noi daca ai initiativa , nu esti sustinut suficient , iti taie elanul cei din jur ….. si astfel tinzi sa devii indiferent sau sa pasezi treburiel altora si sa iei totul ca atare ……. sper ca va veni si timpul cand vom face totul cu drag, fara sa ne gandim la rasplata materiala ci doar la cea spirituala..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s