O poveste despre tradiții renăscute și curaj

Pentru că nu ne-am propus să vă vorbim în acest număr doar despre tradițiile legate de sărbătorile de iarnă, am să vă spun aici o altă poveste. O poveste începută cu mult curaj, despre altfel de tradiții.

Prima tradiție este aceea a oamenilor cărora le pasă de locul în care s-au născut și de comunitatea în care și-au trăit frumoasa poveste a copilăriei, de soarta oamenilor de lângă care au plecat, pentru a-și găsi norocul pe alte meleaguri. Și așa ceva găsim, încă, la mulți dintre semenii noștri, români.

O altă tradiție este cea a curajului de a te apuca de ceva, chiar dacă nu ai prea mulți bani în buzunar, doar pentru că te bazezi pe alte două frumoase tradiții – cea a solidarității unei comunități și cea a încrederii în oameni.

O poveste care a reușit să reînvie tradiții și obiceiuri și să le pună în valoare în mai multe feluri chiar decât și-au propus, aducând la lumină o comunitate „adormită” într-o stare de neputință sau nepăsare.

Pentru că, proiectul o dată început, s-a dezvoltat asemenea unui bulgăre de zăpadă pornit pe pantă la vale, crescând ca-n povești – „într-un an cât alții în șapte”… A fost nevoie doar de o idee și un imbold!

Mandra.01

Proiectul despre care care vreau să vă povestesc este cel al Muzeului de Pânze şi Poveşti din localitatea Mândra – Ţara Făgăraşului – un proiect curajos, frumos și unic (deocamdată) fiind primul muzeu „construit” de copii!

Muzeul de Pânze şi Poveşti – s-a născut în 2011, într-o casă veche din Mândra, care a fost construită pe la începutul lui 1900, în care mai mulţi copii şi oameni mari, cu suflet mare au pus la un loc gânduri și idei, au pus mână de la mână, aducându-și la un loc și prietenii, pentru a crea spații de lucru și joacă dedicate copiilor, poveștilor și tradițiilor frumoase, care să aducă lumină nu numai vieții copiilor din comunitate ci și întregului sat!

Au pornit fără niciun ban în buzunar, doar cu o POVESTE pe care o spun mai departe şi pe care fel de fel de oameni care o aud, o ajută să crească, să se întâmple! Alături de copii au contribuit oamenii din sat, părinţii, primaria, preotul, prieteni, cunoscuţi şi necunoscuţi din toată lumea.

Tabara_MandraCa să aranjeze căsuța, au participat, alături de copii veniți de la oraș, la „Tabăra DE TREABĂ de acasă”. Cei 50 de copii din tabără au amenajat spații de joacă și ateliere de lucru și, cu ajutorul unor restauratori din București – Ana și Florin, au creat tot felul de obiecte frumoase, pe care le-au dat la schimb pentru a obține cele necesare amenajării casei și muzeului.

O parte din ideile creative ale celor care au lucrat în ateliere au fost incluse și într-o nouă linie de modă vestimentară – Mândra Chic, în care au fost valorificate elemente ale costumului tradițional din Țara Făgărașului. Creatoarea acestor haine este și ea o promotoare a Poveștii și o susținătoare a muzeului.

Au reușit cu toții atât de bine, încât au hotărât să spună povestea și altora – ca și ei să încerce să o realizeze, în alte părți.

Muzeul_iarnaȘi, mai mult, au vrut să dea o mână de ajutor pentru a luminna sărbătorile unor copii orfani și sărbătorile noastre, ale tuturor.

În Ajun de sărbători, copiii de la Muzeul de Pânze și Povești Mândra au pornit la colindat și au ajuns cu produsele de la atelierele cu dichisuri de Crăciun (îngerași pictați pe sticlă și mândruțe – ecusoane pentru sărbătorile de iarnă) la Brașov, unde au strâns bani pentru copiii din centrele de plasament.

„N-am venit să cerem, am venit să dăm!” – spun acești copii minunați.

Și, de curând, au înregistrat la Mândra, unul din cele mai frumoase colinde tradiționale, interpretat de Diana Gribincea – un colind în dar pentru toți românii, pe care îl găsiți aici:

http://lapasprintarafagarasului.blogspot.ro/search/label/Colind%20in%20dar%20%28Diana%20Gribincea%20si%20Muzeul%20de%20Panze%20si%20Povesti%29

Adresa lor?

Muzeu Mandra - bilboard

Muzeul de PânzeșiPovești, localitatea Mândra nr. 137, județulBrașov

http://muzeuldepanzesipovesti.blogspot.ro/

 

Ce ziceți, vă place povestea?

Merită toată lauda și un călduros – La mulți ani! – de la noi toți, cred eu 🙂

Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s