Vise de „boboc”

Interviu involuntar în troleibuzul 69

Acum vreo săptămână, mergând cu troleibuzul (69, cum am declarat deja) spre școală, stăteam cuminte pe un scaun citind una din veșnicele cărți prezente în geanta mea (o carte nițel-bine futuristă în limba engleză, pentru că mi-am propus să-mi mai îmbogățesc vocabularul literar în frumoasa limbă a lui Shakespeare), nu de alta, dar ca să folosesc timpii îngrozitor de lungi pe care ni-i cam mănâncă drumurile prin capitala asta cu trafic bogat și un transport în comun care nu are nici o prioritate în fața celui privat, individual.

Mă bucuram că troleul e aproape gol și că e destul de liniște, nu cu 3-4 oameni care vorbesc deodată la telefon, tare și răspicat ca să știe tot omul prezent detaliile relațiilor familiei, prietenilor și dușmanilor lui, ce-au mâncat, ce-au spus ce.. – deh, suntem un popor sociabil, nu?

Pe la Poli, se urcă un număr mare de tineri și-mi spuneam că gata, s-a terminat cu șansa mea de a întelege vreo iotă din ce citesc dar, surpriză, tinerii stau liniștiți, citind sau, dacă discută, cum fac cele două tinere cu un aspect proaspăt și îngrijit din fața mea, vorbesc pe un ton liniștit despre școală, orar, noii colegi și profesori. La început am crezut că sunt eleve de liceu, dar din câteva cuvinte m-am lămurit.. sunt boboci de facultate, probabil venite din provincie.

Îmi reiau lectura dar, peste doar două stații, discuția care s-a pornit între cele două fete și o doamnă corpolentă, de vreo 55-60 de ani îmi atrage atenția din nou.

Nu prea știu care a fost pretextul cu care doamna cea corpolentă a intrat în vorbă cu fetele, dar în mod cert le-a întrebat dacă se vor duce să voteze și pe cine, pentru că răspunsul uneia din fete (subiectul anonim și involuntar al „interviului” meu) a venit calm și politicos:

F.A. – Doamnă, eu sunt conștientă că în țara asta, pe vremea când eu eram un copil foarte mic, au mutrit oameni pentru ca noi astăzi să avem acest drept și să fim mai liberi decât înainte așa că da, o să mă duc la vot, din respect pentru asta.. dar nu pentru că aș avea cu cine vota. Trebuie să recunoașteți și dumneavoastră că politicienii români au furat cât au putut din țara asta, prin rotație, când unii, când alții, așa că deși mă duc la vot, nu pot spune că votul meu poate schimba ceva.. din păcate..

Rostind acestea, vocea plăcută și caldă a tinerei a avut și suficientă hotărâre pentru a curma orice altă tentativă de „interogatoriu” cu tentă politică din partea doamnei care se cam vârâse singură și neinvitată în vorbă, așa că respectiva a „dat-o la întors“, începând să le întrebe de școală:

D.C. – La ce facultate ești?

F.A. – La litere… (cu un zâmbet timid în ochi, parcă cerându-și scuze că a ales o facultate care nu e nicidecum la modă printre tineri).

D.C. – Și ce vei face când termini facultatea?

F.A. – Mi-ar place să devin profesor, ca mama, ca și ea iubesc copiii dar.. dacă nu se schimbă repede ceva, mi-e foarte clar că viitorul meu nu poate fi în această țară. Așa că încă nu știu ce voi face. Încă sper, dar sunt și conștientă că nu prea sunt șanse să se schimbe ceva în bine, în orice caz, nu prea curând…

Mi-am spus: iată un proaspăt boboc ale cărui vise de viitor sunt acum incerte, pentru că situația în care suntem cu toții e atât de nesigură și nebuloasă. Sau pentru că nimeni nu se apleacă asupra viselor noastre de viitor, ca să ne ajute să le vedem mai limpede și cu mai multă speranță… Din păcate am întâlnit foarte mulți alți tineri, liceeni sau studenți ale căror vise de viitor se construiesc pe ipoteza plecării din țară – la studii, la muncă, definitiv…

Oare care sunt visele voastre de viitor?

Fie că sunteți boboci sau nu, unde vă vedeți peste 10-15 ani?

Așteptăm să ne împărtășiți aceste vise, speranțe sau nelămuriri.

Ne putem ajuta unii pe alții, pentru că și publicarea acestor probleme cu care ne confruntăm poate aduce mai curând schimbările în bine de care avem nevoie pentru a mai avea curajul de a visa frumos la viitor.

Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s