Salvează un copac!.. și fii eco-friendly

38, 39, 40, 41… de grade în termometre și o secetă cumplită.
Vremea din vara asta ne încearcă serios – culturile au fost pârjolite pe câmp, copacii din livezi trag să moară, pădurile iau foc, zeci de localități au rămas fără apă – au secat fântânile, nivelul apei din râuri a scăzut dramatic, centralele hidroelectrice au fost nevoite să-și reducă producția, circulația navelor pe Dunăre a fost restricționată, guvernanții au început să se gândească serios la raționalizarea consumului de apă, oameni, animale și păsări suferă din cauza caniculei.

E o adevărată calamitate! Lipsa apei potabile este deja o problemă la nivel mondial, dar vremuri ca acestea ne fac și pe noi, cei care trăim într-o țară binecuvântate cu multe ape curgătoare, să ne gândim mai serios la acestă problemă.
Culmea este că și edilii noștri s-au bazat prea mult pe abundența apei în țara noastră, astfel că proiectele locuințelor și orașelor duc la o risipă inutilă de apă și lipsesc vegetația din localități de cea mai mare parte a apei de ploaie, deoarece apa care cade pe locuințe și asfalt este condusă direct la canalizare.
Ar fi și aici ceva ce poate fi făcut, dar vom vorbi despre asta într-un articol viitor.
Ce vreau să spun acum este că ființele vii – flori, tufișuri, copaci, animale și păsări din localitatea ta suferă cumplit din cauza vremii și a lipsei de apă. Te-ai întrebat ce ai putea face?
Ei bine, poți face cu siguranță ceva și trebuie să știi că cel mai mic gest contează.
Suntem siguri că te-ai gândit deja la păsările cerului, cele care îți înveselesc diminețile și zilele cu ciripitul lor și le-ai pus, pe balcon sau la fereastră, un borcan sau un castron cu apă proaspătă, în fiecare dimineață. Poate că ajuți și alte animale. Dacă da, te felicităm. 🙂

Dar vegetația de lângă casa ta? Știi că tufișurile și copacii, mai ales, sunt plămânii care îți asigură ție oxigenul din aer și, prin faptul că au capacitatea de a absorbi noxele îți dau un aer mai curat? Dacă da, gândește-te cât de important este să ajuți măcar unul dintre ei să supraviețuiască acestei veri.
Adoptă un copac, ai grijă să fie udat măcar din când în când, pentru că ploaia întârzie și edilii nu udă pomii, deh, e secetă, nu au bani de risipit pe așa ceva..
Ce poți face, concret, ca să nu consumi mai multă apă și, totuși, să poți uda, măcar la două zile copacul de care ai ales să ai grijă?
Adoptați în casa voastră modele de comportament care economisesc apa și, cu apa astfel economisită, umple unul-două bidoane de 5l cu apă și udă copacul tău. Și învață-ți prietenii să facă la fel. Vom avea cu toții nevoie de plămânii verzi și în anii ce vin!
Ca să te inspir, am să-ți povestesc ce face acasă la noi mama mea, care e o ecologistă convinsă de ani de zile. În primul rând cumpără numai detergenți ecologici – de rufe, de vase, universali – făcuți din plante și fără chimicale agresive pentru mediu și pentru cei din familie.
Dar asta nu e tot și nu e nevoie să îți obligi părinții să facă la fel.. adică nu imediat 🙂
De fiecare dată când mama spală de mână câte ceva, după ce a terminat, folosește apa cu detergent la spălatul linoleumului și al vasului de toaletă. Deci face economie și de apă și de detergent. Apa de la clătitul rufelor o păstrează și o folosește la toaletă. Ne-a învățat pe toți să oprim dușul în timp ce ne săpunim sau ne dăm cu șampon, așa că toată familia face economie de apă. Și, mai sunt și alte soluții, pe care te las să le descoperi singur….
Dacă vei face la fel acasă la tine, veți putea economisi câțiva litri de apă zilnic și vei putea să îi folosești ca să salvezi un copac.
Dar, dacă veți adopta modelul familiei mele, veți face mult mai mult – economisiți bani, trimiteți în râuri mai puțin detergent (și, dacă e ecologic, e și mai bine!), contribuiți la salvarea peștilor și plantelor din râuri (Dâmbovița, Argeș, Dunăre – pentru București), contribuiți la sănătatea locuitorilor din Deltă, care beau apă din Dunăre și la salvarea viețuitoarelor din Marea Neagră.
Ahh..si uitasem de stoparea inmultirii algelor din Marea neagra, de turistii de la mare…
Vezi ce multe poți face? Și nu e deloc greu. Încearcă. De azi!
Diana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s